Управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради
Вівторок, 23.04.2024, 14:47
Меню сайту

Наше опитування
Яким, на вашу думку, має бути вчитель?
Всього відповідей: 73

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Березень » 17 » Образ сучасного вчителя-логопеда
07:52
Образ сучасного вчителя-логопеда

16 березня 2016 року  у дошкільному навчальному закладі №6 «Зіронька»  був проведений  міський семінар–практикум  для вчителів – логопедів, керівником якого є Кондратюк Т.Д.

Тема заходу - «Образ сучасного  вчителя - логопеда». В семінарі – практикумі брали участь Пасічник А.П. - начальник управління освіти, Черниш О. М.  - методист управління освіти, Голюк О.В.  -  голова МППК.

Робота семінару –практикуму складалась із двох  частин: практичної та практичної з елементами тренінгу. У практичній частині було запропоновано колегам до перегляду два заняття: підгрупове та індивідуальне. Підгрупове заняття «Жирафа–Рафа і ромашка» ( автоматизація звука Р у складах, словах, реченнях) провела Нестеренко Л.А., вчитель–логопед ДНЗ №6 «Зіронька».       На закріплення звука Р у складах дітям було запропоновані корекційні -  логопедичні ігри на магнітній дошці «Подорож до палацу», «Прищіпки» (площинні іграшки: редиска, хмаринка, риба, ромашка), яка водночас сприяє розвитку моторики пальців рук. Для автоматизації звука Р у словах були використані  корекційно–логопедичні ігри: «Промов слова за кількістю колобків», «Черешня, груша, гармошка, Каркуша», гра «Равлик». За допомогою логопедичних кубиків діти визначали позицію звука Р у словах, збагачували словниковий запас, що сприяло розвитку фонематичних процесів.  Протягом  заняття велика увага приділялась  розвитку загальної та дрібної моторики,  вмінню узгоджувати рухи пальців та мовлення за допомогою дидактичної гри «Намистинки - слова», гра «Масаж пальчиків». Впродовж заняття акцентувала увагу дітей на граматичній правильності мовлення, бажанні чітко і виразного говорити, вільно спілкуватися та контролювати власне мовлення та мовлення однолітків. Хочеться зазначити, що діти на занятті були активними, ініціативними, доброзичливими, проявляли уміння взаємодіяти в колективі.

Індивідуальне заняття «Весна прийшла» (розвиток лексико – граматичних категорій ЗНМ II рівень) Мазорука І.В., вчителя–логопеда ДНЗ №6 «Зіронька» було презентовано на мультимедійній дошці. Мета заняття - уточнити й  розширити знання дитини  з теми «Весна»;  вчити  називати ознаки весни; розширити   та активізувати словник дитини з теми; закріпити навички словотворення і словозміни: узгоджувати іменники з прикметниками, іменники з дієсловами. Робота над реченнями: складати речення зі слів, розвивати зв’язне мовлення, закріплювати вміння відповідати на запитання реченнями. Удосконалювати фонематичне сприйняття, мовленнєве дихання, розвивати дрібну моторику, пам'ять, увагу, мислення. Виховувати у дитини почуття любові  та дбайливого ставлення до природи.

На занятті були використані ігрові методи та прийоми для розвитку артикуляційного апарату, мовленнєвого дихання.  Зокрема, на розвиток артикуляційного апарату  використовувались  вправи «Вітерець», «Льодохід»,  «Ведмідь у барлозі». На розвиток мовленнєвого дихання   гра «Пускання корабликів». На розвиток дрібної моторики гра «Зроби кораблик», «Розрізна картинка». Також проводилась  робота  з розвитку фонематичного слуху,  сприймання.

Основним завданням на занятті був  розвиток лексико – граматичних категорій, який реалізовувався через визначення ознак пір року, узгодження іменників з дієсловами,  прикметниками, гра: «Визнач пору року»,  «Віднайди картинку за ознаками, діями», «Підбери, назви, запам’ятай».  На занятті було використано ІКТ (дидактична гра «Прийшла весна») Мета заняття була досягнена. Дитина старанно працювала, проявляла інтерес до виконання завдань, була у хорошому настрої протягом усього заняття.

Теоретична частина з елементами тренінгу включала в себе інформаційні повідомлення, вправи, змагання.

Щоб бути професійно підготовленим педагогом, ми просто зобов’язані постійно вдосконалювати свої якості, створюючи таким чином власний неповторний імідж. Адже від цього залежить  і наш життєвий успіх!

Поліщук С.В.,завідувач ДНЗ № 6 ,

 Зайдулліна Л.Н., Нестеренко Л.А. , Мазорук І.В., вчителі–логопеди

Переглядів: 578 | Додав: amawa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Для слабозорих
ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ РОЗМІРУ ТЕКСТУ НАТИСНІТЬ ОДНОЧАСНО КНОПКИ "CTRL" ТА "+" НА КЛАВІАТУРІ

Пошук

Архів записів

Друзі сайту
Сайт Міністерства освіти інауки України Сайт методичного каб Best uCoz Websites

Управління освіти м. Старокостянтинів © 2024