Управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради
Четвер, 28.03.2024, 16:28
Меню сайту

Наше опитування
Яким, на вашу думку, має бути вчитель?
Всього відповідей: 73

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Березень » 22 » Відкритий освітній форум учителів природничих дисциплін
15:09
Відкритий освітній форум учителів природничих дисциплін

17 – 18 березня 2017 року в Старокостянтинівському НВК «Спеціалізована школа І ст., гімназія» імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука відбулися чергові фізичні читання, присвячені пам’яті вчителя-Героя, ім’я якого носить заклад.

Відкритий освітній форум учителів природничих дисциплін був зініційований колишніми однокурсниками Сергія Михайловича, а нині відомими успішними людьми – науковцями, працівниками департаменту, керівниками освітніх закладів. Ініціатива була підтримана Національним центром «Мала академія наук України», департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА, управлінням освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, а також Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація вчителів фізики «Шлях освіти – ХХІ».

Відкритий освітній форум, що став уже традиційним, носить ім’я Сергія Михайловича Бондарчука не випадково. Адже Сергій Михайлович не тільки надзвичайно любив свій предмет, але й був творчим, ініціативним учителем, невтомним у пошуку нових підходів до викладання предмета, постійно підвищував свою педагогічну майстерність. Отож продовження його справи, якій він присвятив свою педагогічну діяльність, є найкращим пошануванням пам’яті вчителя і патріота.

Форум, який зібрав творчих, ініціативних педагогів з усіх куточків України, мав на меті ознайомити вчителів природничих дисциплін з сучасними освітніми технологіями, що базуються на використанні передових засобів навчання, окреслити інноваційні ідеї, що можуть бути покладені в основу STEM – орієнтованої освіти, а також популяризувати програми стажування вчителів у міжнародних наукових школах.

17 березня, десята п’ятнадцять. Реєстрацію, яка засвідчила широку географію учасників (Дніпро, Запоріжжя, Нікополь, Дрогобич, Луцьк, Хмельниччина) завершено, і роботу форуму розпочато. З вітальним словом виступила Тетяна Бондарчук – заступник міського голови з гуманітарних питань, дружина вчителя-Героя. Вона щиро привітала всіх учасників фізичних читань від імені всієї громади прадавнього міста, подякувала за збереження світлої пам’яті і продовження справи дорогої їй людини, побажала успішної роботи. Теплим, щирим словом про Сергія Михайловича запам’ятався виступ Блажієвської Валентини Миколаївни – заступника начальника управління – начальника відділу загальної середньої та дошкільної освіти управління освітньої діяльності та організаційного забезпечення департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА. «Це ж як гідно і гарно треба прожити життя, щоб лишити по собі тільки найкращі і найсвітліші спогади», – підкреслила Валентина Миколаївна. Тепло привітали учасників форуму Берека Віктор Євгенійович – доктор педагогічних наук, професор, ректор ХОІППО, Пасічник Анатолій Панасович – начальник управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради. З цікавою і корисною інформацією виступив Чернецький Ігор Станіславович – кандидат педагогічних наук, завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань Наукового центру МАНУ, голова ВГО «Асоціація вчителів фізики «Шлях освіти – ХХІ», який окреслив основні напрямки роботи форуму, зокрема проектні можливості НЦ МАНУ щодо підтримки та забезпечення навчально-дослідницької діяльності учнів навчальних закладів України. З великим інтересом учасники читань слухали Ларису Миколаївну Боднар – директора Старокостянтинівського НВК, яка не без гордості за ввірений їй колектив презентувала роботу закладу в напрямку наукових досліджень і досягнення високої результативності вихованців завдяки спільній і злагодженій співпраці учня і вчителя.

Коротка перерва – і форум переходить у практичну площину. В аудиторіях розпочинається робота освітніх тренінгових платформ, відбувається представлення сучасних українських проектів. Тренінг з педагогічної підтримки дослідницької діяльності учнів проводить Полухін Н. І. – кандидат пед. наук, провідний науковий співробітник відділу дидактичного моделювання НЦ МАНУ. Кандидат пед. наук І. С. Чернецький на своєму занятті формував навички роботи з сучасним обладнанням, зокрема з комплексом «Енштейн», що містить різні датчики (виробництво – Ізраїль), а також із комплексом «Електорвимірювач» житомирського виробництва, яке, у чому переконалися учасники тренінгу, нічим не поступається зарубіжним аналогам. Учителі природничих наук, працюючи з цим сучасним обладнанням, легко визначали різні фізичні величини. «Це просто фантастика, – ділиться враженнями вчитель фізики Старокостянтинівського НВК Ж. І. Хмельовська. – Буквально за кілька секунд можна визначити будь-яку фізичну величину, зокрема РН води, рівень освітленості приміщення, навіть серцебиття і вологість подиху людини».

В. Гудзь – завідувач науково-методичним центром ХОІППО та С. Д. Вапнічний – учитель фізики й інформатики Старокостянтинівського НВК, учитель-методист на своєму тренінгу ознайомлювали учасників із досвідом участі вчителя в міжнародних проектах і співпрацею з міжнародними науковими школами, адже вони нещодавно стажувалися у Швейцарії, у Центрі ядерної фізики, як учасники такого проекту.

Відкритий освітній форум виявився не тільки представницьким і не тільки цікавим. Він відкрив нові можливості для творчих учителів, згуртував їх навколо ідеї розвитку науково-дослідницьких здібностей учнів, а особливо – навколо ідеї практичного застосування здобутих знань. І організатори форуму, і його учасники переконані: фізичним читанням – бути!

Директор Старокостянтинівського НВК Боднар Л.М.

Переглядів: 353 | Додав: amawa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Для слабозорих
ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ РОЗМІРУ ТЕКСТУ НАТИСНІТЬ ОДНОЧАСНО КНОПКИ "CTRL" ТА "+" НА КЛАВІАТУРІ

Пошук

Архів записів

Друзі сайту
Сайт Міністерства освіти інауки України Сайт методичного каб Best uCoz Websites

Управління освіти м. Старокостянтинів © 2024