Управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради
Субота, 27.04.2024, 01:16
Меню сайту

Наше опитування
Яким, на вашу думку, має бути вчитель?
Всього відповідей: 73

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Жовтень » 21 » Виховуємо громадянина – патріота України
13:26
Виховуємо громадянина – патріота України

Лише національне виховання спроможне виплекати цілісну,

високоморальну, патріотично налаштовану особистість.

Тому в дитячому садку обов’язково має відчуватися національний дух»

Софія   Русова

 

       Кожне нове покоління людей живе і розвивається у певному національному середовищі, життя якого залежить від особливостей державного устрою країни. Зараз третє тисячоліття, складний суперечливий час, коли у багатьох людей зростає національна самосвідомість, інтерес та повага до національної культури, історії свого народу, мови.

    Тому одним із важливих педагогічних завдань, визначених Законом України «Про дошкільну освіту», є виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля.

      Державним стандартом дошкільної освіти є Базовий компонент дошкільної освіти. Його мета - забезпечення життєвої компетентності дитини, до змісту якої входить і поняття «бути громадянином своєї країни, патріотом свого народу».

19 жовтня на базі ДНЗ № 7 «Золотий ключик» та  ДНЗ № 5 «Чебурашка» відбувся обласний семінар спеціалістів (методистів) дошкільної освіти за темою «Формування національної свідомості, патріотичних почуттів у дітей дошкільного віку». Провідна ідея засідання - розкриття питання, як виховати справжнього патріота своєї держави.

      У роботі семінару брали участь: Іова Валентина Юліанівна, старший викладач кафедри теорії та методики суспільно-гуманітарних дисциплін ХОІППО, Харченко Алла Анатоліївна, старший викладач теорії та методик початкової і дошкільної освіти ХОІППО, Каратаєва Марія Іванівна, методист НМЦ дошкільної, початкової, спеціальної та інклюзивної освіти ХОІППО, Дарченко Лариса Григорівна, методист НМЦ дошкільної, початкової, спеціальної та інклюзивної освіти ХОІППО, Пасічник Анатолій Панасович, начальник управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, Черниш Оксана Миколаївна, методист управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, методисти районних (міських) методичних кабінетів.

Колективи дошкільних навчальних закладів радо зустріли поважних гостей. Завідувачі  ДНЗ № 7 Городова Л.О. та ДНЗ № 5 Ворона І.Ф. провели екскурсії - презентації дошкільних навчальних  закладів, адже оформлення ДНЗ дійсно зроблено в народознавчому напрямі . Учасники семінару мали змогу милуватися пластиліновими композиціями, присвяченими історії нашого міста «Замок князя Острозького», «Герб міста»,  «Червоний млин» у ДНЗ № 7, а також відвідали музейну кімнату, яку дошкільнята ласкаво називають «Бабусина світлиця»,  де зібрано експонати народно-ужиткового мистецтва: посуд, вироби ткацтва, вишиті рушники, сорочки. У ДНЗ № 5 захоплювалися національними куточками у групових кімнатах, відвідали міні-музей народної іграшки.

З вітальним словом до присутніх звернулися методист науково-методичного центру дошкільної, початкової, спеціальної та інклюзивної освіти Хмельницького інституту післядипломної педагогічної освіти Каратаєва Марія Іванівна та начальник управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Пасічник Анатолій Панасович, який окреслив експрес-портрет інноваційного освітнього простору міста Старокостянтинова, методист міського методичного кабінету управління освіти Черниш Оксана Миколаївна, ознайомила з питанням координації діяльності методичних служб щодо забезпечення реалізації завдань національно-патріотичного виховання дошкільників.

      Головним акордом у проведенні семінару став Фестиваль національних оберегів «Від роду до роду – обереги українського народу», який провели музичні керівники ДНЗ № 7 Соловйова В.В. та Гненна І.С..  Фестиваль вразив феєрверком кольорів та багатством фасонів української сорочки на параді вишиванок, різновидами візерунків барвінкових рушників. Ніжно та трепетно звучала українська пісня. Яскраві емоції та український запал подарували звуки шумового оркестру. Все це об’єднало  маленьких учасників фестивалю в нескінченному потоці позитивних емоцій.

Проведений вихователем-методистом  ДНЗ № 7 Клачун Нелею Сергіївною міні-тренінг «Ми - українці і ми цим пишаємось» вразив використанням інтерактивних форм роботи з присутніми.

     До уваги учасників семінару було представлено міні-заняття «Музей народної іграшки», яке підготувала вихователь середньої групи Нагнибіда С.Д. та інтегроване заняття для дітей старшого дошкільного віку «Ярмарок майстрів», яке підготували вихователь Кравчук І.І. та музичний керівник Федик К.В. До участі у занятті був запрошений майстер з декоративно-прикладного мистецтва відомий гончар Величко Микола Володимирович. З великою цікавістю усі присутні спостерігали, як з’являються дива у руках майстра, а деякі малюки спробували і самі виготовити вироби з глини.

На ярмарку діти та гості ознайомилися з ремеслом різьби по дереву, опинилися в чарівному світі вишиванки тітки Василини, допомогли пекарю оздобити український коровай, частувалися запашною гарбузовою кашею та смачними варениками.

 Учасники зібрання переконалися, що Україна починається з кожного з нас. Тож під захистом рідних оберегів, незламної віри у свої сили і Боже благословення творімо спільно дух і духовність, примножуймо й зберігаймо красу рідного краю у слові, музиці, витворах золотих рук майстрів, і несімо цю красу до людей, чи у великому місті, чи у малому селі, яка є початком держави, початком наших душ і чистим джерелом нашого сумління.

 

Методист міського методичного кабінету

управління освіти Черниш О.М.

Переглядів: 440 | Додав: amawa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Для слабозорих
ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ РОЗМІРУ ТЕКСТУ НАТИСНІТЬ ОДНОЧАСНО КНОПКИ "CTRL" ТА "+" НА КЛАВІАТУРІ

Пошук

Архів записів

Друзі сайту
Сайт Міністерства освіти інауки України Сайт методичного каб Best uCoz Websites

Управління освіти м. Старокостянтинів © 2024